دسته‌بندی نشده

بیماری های کاهو

رایج ترین و مهمترین آفات و بیماری کاهو

آفت

شته

کاترپیلار (کرم های ارتش)

تریپس

حلزون، راب ها

بیماری ها

بوته میری

ویروس زردی کاهو

تورم رگ پهن برگ کاهو

سفیدک پودری

سفیدک داخلی

لکه برگی باکتریایی

پوسیدگی خاکستری

پژمردگی فوزاریومی

آنتراکنوز

کاهو

گیاهی یک ساله با نام علمی Lactuca sativa از خانواده کاسنیان است.بذر کاهو به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود دسته اول کاهو پیچ  سالادی ،دسته دوم کاهوی رسمی و دسته سوم کاهوی فرانسوی (فر) دسته بندی می شودکشت کاهو بدلیل کوچک بودن و ریز بودن بذر بصورت نشاء کشت می شود.کشت کاهو در دو فصل کشت می شود کشت اول در فصل  بهاره ودر کشت دوم کشت پاییزه است.ارقام بهاره عموما به گرما مقاومت بیشتری دارند نسبت به ارقام پاییزه و البته ارقام پاییزه نیزبه سرما مقاومت بیشتری دارند.بذر گیاه کاهو پس از کشت نیاز فراوانی به رطوبت  دارد اما پس از رشد ،نیاز آبی گیاه کاهش می یابد و باید آبیاری را کاهش دادتا آبیاری فراوان گیاه، را دچار بیمارهای قارچی ریشه و در نهایت دچار پوسیدگی ریشه  نکند. گیاه کاهو نیاز به خاک سبک با زهکش مناسب دارد و نیز حالت اسیدی خاک را می پسندد وهمچنین Phمناسب برای این گیاه 5تا 6 است . آب و هوای مناسب برای این گیاه ،آب و هوای معتدل است . این گیاه در دمای بین 15تا20درجه رشد خوبی خواهد داشت .متناسب با نوع گیاه ،جوانه زنی در دمای 5تا30درجه سانتی گراد آغاز میشود .

نکات مهم در کشت بذر کاهو :

برخی از ارقام کاهو گرما دوست وبرخی سرما دوست هستند و بنا براین امر زمان و فصل کشت آننها متفاوت است

کاهوهای سرما دوست از اوایل اسفند ماه تا اواسط اسفند انجام میشود و کشت دوم از اوایل یا اواسط شهریورانجام میشود .

کاهوهای گرما دوست

زمان کاشت : بذرهای کاهو عمدتا اوایل فروردین ماه تا برج 5 طول می کشد.

درکل کشت کاهو باید در تایم خنکای پاییز و بهار انجام شود این امر بیشتر در مناطق گرمسیری مورد توجه قرارمی گیرد تا بالا بودن دما به گیاه آسیب جدی وارد نکند.درمناطق گرمسیردر صورت کاشت کاهو در فصل تابستان ، لازم است رطوبت خاک دائما بررسی شود زیرا خاک محل کشت باید رطوبت کافی را داشته باشد .

خاک مناسب:

خاک کشت مناسب لازم است که دارای زهکش خوبی باشد و بیش از حد قلیایی نباشد وهمچنین باید PH خاک را کنترل کنیم تا PH خاک 6 برای رشد این گیاه مناسب و مطلوب است البته استفاده از کمپوست درخاک علاوه برتامین موارد مورد نیاز گیاه،عبور جریان آب راسهل وآسان تر می کنددر صورت اسیدی بودن خاک (phکمتراز 5.5)می توان از آهک برای افزایش phاستفاده کردودر صورت قلیایی بودن خاک (phبالاتر از 6.5)می توان از گوگرد برای کاهش ph بهره برد .کشت کاهو در قدیم به صورت کرتی ویا همان سنتی انجام می شد  که دراین روش فاصله ی هر بوته باهم که صورت بذر پاشی انجام شده حدودا بین(30تا35)که در هر هکتار 65 تا70هزار عدد نشاء کشت می شد.

روش دوم ، کشت شیاری که شبح به کشت گندم انجام می شود ویا بصورت پشته کشت می شود که فاصله ی هر نشا در ردیف 15تا20سانتی متر است و فاصله ی هر پشته باه هم 30تا35 سانتی متر است . این دو روش سالهاست که یا دیگر کشت نمی شود ویا سطح کشت بسیار ناچیزی را به خود اختصاص داده اند .

روش سوم قطره ای : که این روش ، روش ثابت در کشت است در این روش که 0.99  کشت کاهو به این روش کشت می شود به این صورت انجام میشود.

فاصله بین کاهو ها هر کدام باهم بهتر است 20-25سانتی متر در نظرگرفت وفاصله بین ردیف ها دریک پشته  و فاصله بین پشته ها هر کدام  در حین کشت باید دقت کرد که ساقه ها کامل در خاک قرار نگیرند زیرا درخاک قرارگرفتن ساقه ها،موجب پوسیدگیشان می شود .اگر قصد برداشت یکجا را در مزرعه کاهو ندارید فاصله گذاری برای کاهوهایی که دارای برگ های بزرگتر و پهن تر است ،دارای اهمیت بیشتری می شود.

بهترین ومناسب ترین زمان برداشت کاهو:

اینکه چه زمانی اقدام به برداشت کنید بستکی به این دارد که کاهو چه اندازه ای برای مصرف بنظر شما مناسب است .اصولا 10هفته پس از کشت ، برداشت آغاز می شود .بهترین زمان برداشت این گیاه ، ابتدای صبح است که برگها باطراوت و شاداب هستند آنها را با یک تیغ تیز از انتها جدا کنند .

کوددهی کاهو:

گلخانه  

پس کشت از کشت بذر در بستر کشت در مراحل اولیه از کودهای هیومیک و 10 52 10 و کودهای فسفربالا استفاده می کنیم زیرا این کودهای فسفر بالا باعث تولید ریشه و افزایش آن می شود پس از تکمیل ریشه و پر شدن ریشه ها گیاه به فاز رویشی می رود و دراین مرحله از کودهای 20 20 20 و جلبرگ استفاده می کنیم این برنامه نیاز به تکرار در هر 7الی 10روز دارد . دراین دوره ی که  نشاء در گلخانه می گذراند ما 1الی 2 مرحله از قارچ کش های سیستمیک  مانند مانکوزب ،کاپیتان ، اکسی کلرومس ، یونیفرم همراه آب آبیاری به نشاها داده میشود.

مزرعه

پس ازانتقال نشاء به مزرعه اواین آبیاری یاهمان آب استارتر به همراه کودهای فسفر بالا مانند 12 6 10 منوآمینیوم فسفات ، 105210،  13 40 13 ، و هیومیک و بعداز مرحله استارتر آبیاری به صورت آب خالی در2مرحله صورت می گیرد وپس از مرحله کفتری شدن گیاه که به فاز رویشی می رسداز کودهای مثل اوره و سولفات آمونیوم و کودهای عمومی مانند 202020 استفاده می شود . پس از رویش حداکثری گیاه با استفاده از کودهای پتاس بالا مانند 12 12 36 و 30 5 15 و 52 0 0 و سولفات پتاسیم  که کمک به فاز زایشی یا به اصطلاح سفت شدن مغز کاهو می کندبه دلیل این که پتاس باعث جذب بالای آب در گیاه میکند و بدلیل تردی و آبدار شدن گیاه می کند .

 

 

                                                                                                 علائم کمبود عناصر برروی گیاهان

ردیف اول: شاهد ،ردیف دوم:علائم کمبود کود سلیکا یا سیلسیوس ،ردیف سوم :قلع دی اکسید ،ردیف چهارم: تیتانیوم دی اکسید ،ردیف پنجم: اکسید آهن،ردیف ششم :عنصر سریم،

 

 

مهمترین آفات و بیماریی های کاهو :

    مگس مینوز  :

 

نام لاتین : Leaf Miner Flies

نام علمی :Liriomyza spp

در فصل بهار، حشرات ماده بالغ این آفت بافت برگ را سوراخ میکند و  در امتداد حاشیه های برگ تخم ریزی می کند و پس از تفریخ تخم ها لاروها ظاهر شده و از بافت میانی برگ گیاه شروع به تغذیه میکندکه این امر باعث ایجاد دالان های مارپیچی بزرگ که به رنگ سفید است می کند لارها فضولات خود را هنگام تغذیه دردالانها به جایی میگذارند زمانی که لاروها ای مرحله از رشد خود را پشت سر میگذارند وباناچار باید به مرحله رشدی دیگر ورود کنند لاروها باید درسطح زیرین برگ سوراخی  ایجاد کرده و به زمین بیفتد و در زمین به شفیره تبدیل شوند.لارواین حشره در اثر تغذیه در هردو طرف سطح برگ ایجاد خطوط خاکستری کمرنگ بطور نامنظم و بشکل مار پیچی میکند. که این علایم نشان دهنده مگس مینوز است .برای پیشگری از این آفات بهترین کار جمع آوری بقایای گیاهان آلوده است.

کنترل بیولوژیک:

برای کنترل ارگانیک ویا همان بیولوژیک بهتراز زنبور پارازیتوِئید Diglyphus isaea کمک بگیریم این زنبور لارو مگس های مینوز را از بین می برد و به آنها فرصت تبدیل شدن به مگس بالغ را نمی دهد.

شته:

نام علمی :Myzus persicae

 

شته یکی از آفات خسارت زا در کاهو بشمار می آید به به رنگ سبز ،سیاه تا صورتی دیده می شود این حشره جزو آفات مکنده که مرتبط به خانواده Aphididae از راسته جوربالان هستند آنها دارای بدنی نرم و کوچک هستند .که معمولا اندازه بدن آنها کمتراز 5 میلی متراست . گونه های متفاوتی از شته ها به کاهو خسارت می زند از این گونه ها می توان به Nasonovia ribisnigri ,Myzus persicae,Aulacorthum solani,Macrosiphum euphorbiae,Pemphigus bursarius  اشاره کرد.این آفت با استایلت (قطعات دهانی و سوزنی شکل) خود از آوندهای آبکشی و شیره گیاهی تغذیه می کندکه این امر منجر به پیچیدگی و چروکیدگی و دفرمگی برگها می شوند .تولید مثل این آفت به دو شکل جنسی و غیر جنسی است مرفو لوژی این آفت به دو گونه است بال دار و بی بال ،حشرات بالغ بدون بال به سرعت تولید مثل می کنندو حشرات بالدار به وسیله ی بال های که دارند در انتشار آلودی نقش بسیار موثری ایفا می کنند و گیاهان اطراف را سریعا آلوده می کنند آفت شته در گیاهان ،ناقل برخی از بیماری ها مانند ویروس موزائیک بوده است.

علایم: این آفت در دو مرحله زندگی خود یعنی پوره، حشره بالغ از شیره گیاهی تغذیه می کنندکه این امر باعث کاهش رشد وکوچک ماندن گیاه می شود که این امرباعث زرد شدن برگ، پژمردگی و بیحالی گیاه می باشد که این علائم  در ظاهرگیاه مشهود است .این آفت در اثر تغذیه ایجاد عسلک می کند که این عسلک  ترشح شده از بدن شته ها باعث جذب قارچهای بیماری می شود که این قارچها دوده ای با پوشش سطح برگ و کاهش سطح فتوسنتزدر گیاه باعث کاهش رشد آن می شود این آفت بدلیل ناقل بودن بعضی از ویروس ها باعث خسارت ثانویه نیز می شود.

کنترل شته:

 برای جلوگیری از ورود آلودگی باید عمل شخم زدن خاک قبل از کشت ،کنترل علف های هرز، استفاده از ارقام مقاوم استفاده از کنترل بیولوژیک (دشمنان طبیعی مانند: کفشدوزک ،بالتوری ،مگس سیرفید)

کنترل شیمیایی: استفاده از سموم کنفیدور ، مالاتیون ، دیازینون

 

 

آفات پروانه ایLepidoptetous  

کاترپیلار (کرم های ارتش):

 

کاترپیلار یا همان کرم ارتش از خانواده Lepidoptra که شامل انواع مختلفی از کرم  بُرنده یا همان طوقه بر Agrotis segetum ،کاترپیلار(کرم ارتش )Spodoptera exiguaو.... است .خسارت این خانواده بستگی به شرایط میحیطی بخصوص دما دارد این آفت در دوره لاروی ایجاد خسارت می کند .حشره کامل در دوره ی تخم ریزی چیزی بین 100تا150عدد تخم گذاری می کند. لارو سن یک این آفت پس از تفریخ شروع به تغذیه می کند واز سن دوم شروع به حرکت می کند.دوره لاروی این آفت 24 روز است و هرساله حدودا 6نسل در سال دارد و بیشترین خسارت این آفت در زمان گیاهچه ویا برگ دهی گیاه رخ می دهد .

مدیریت کنترل :

بررسی و پایش مداوم لازم است زیرا در یک نگاه حضور این آفت نمایان نیست و لازم به بررسی مداوم است  بهترین روش کنترل مکانیکی است یعنی جمع آوری توده تخم ها و حذف گیاهان در کاهش و پیشگیری از خسارت این آفت بسیار موثر است این آفت دشمنان طبیعی بسیار دارد مانند زنبورهای   پارزیتوئیده Hyposoter exiguaeوChelonus insularis  که از این آفات تغذیه می کنند.

 

تریپس

نام علمی : (Thrips tabaci lindeman (Thysanoptera:  Thripidae

 

 

آفت تریپس جزو آفات خسارت زا در کاهو بوده که در تمام طول دوره ی رشد کاهو و حتی پس از برداشت کاهو در سردخانه به محصول می تواند خسارت وارد کند این آفت با تغذیه از کاهو باعث پزمردگی و کاهش کیفیت و بد شکلی محصول می شوند تغذیه این آفت به این شکل است که چون دارای قطعات دهانی نامتقارن است برخلاف نیم بالان (Hemiptera) ، فک پایین سمت راست تریپس ها تحلیل رفته و در بعضی گونه ها اصلا وجود ندارد .فک پایین   سمت راست در تریپس ها تحلیل رفته و در بعضی گونه ها اصلا وجود ندارد. فک پایین سمت چپ نیز مختصر برای برش گیاهان استفاده می شود . پس از برش بخشی از گیاه ، بزاق تزریق شده و نیش مانندهای فک بالا که به شکل لوله هستند ، مواد گیاهی نیمه هضم شده را از سلول های آسیب دیده به دهان حشره پمپاژ می کنند . این فرایند سلول ها را نابود کرده ویک جای زخم نقره ای یا برنز مشخص برروی سطح ساقه یا برگ هایی که تریپس ها تغذیه کرده اند به جای می مانداین امر باعث انتقال بیمارهای ویروسی نیز می باشد .

برای کنترل این آفت باید تناوب زراعی در مزارع را رعایت کنیم و همچنین نظافت در مزارع یعنی جمع آوری علف های هرز و بقایای گیاهی قبل و بعداز کشت انجام داد والبته باید از نشاهای سالم و عاری از آلودگی به آفت استفاده کرد .استفاده از تله های آبی و زرد رنگ در سطح مرزعه به منظور بدست آوردن پیک پرواز وتایم درست سم پاشی برای جمعیت آفت است.

 از حشرات مفید و رهاسازی کنه های شکارگر، بالتوری  و کفشدوزک هاو زنبور ها و همچنین از قارچ های Beauveria bassianaوLecanicillium در سطح مزرعه به منظور کنترل بیولوژیک می توان استفاده کرد.

مبازره شیمیایی : اسپینوساد، ایمیداکلوپرید، آبامکتین، آزادیراختین(آزادیراکتین)، فن پروپاترین، کلرفناپیر،

نکات مهم در کنترل شیمیایی تریپس : تناوب استفاده از سموم بدلیل جلوگیری از مقاومت آفات به سموم ،رعایت دستورالعمل در استفاده سموم ،بهتراز است از سموم گیاهی یا سموم زیستی و کنترلهای طبیعی برای کنترل ویا کاهش خسارت استفاده کرد تا محیط زیست نیز کمتر مورد خسارت و آسیب رسد .

حلزون ،راب

نام علمی: Lymnaea palustris Müller، Lymnaea truncatula Müllerو Physa acuta Draparnaud

 

 

خسارت آفت حلزون و راب بستگی به محل کشت  دارد.حلزون ها در برابر نور مستقیم خورشید در باغات پناه میگیرند و در زمانی که هوا خنک است مانند شبها بیشتر فعالیت می کنند رطوبت و پناهگاه نیز اجزای کلیدی زیسگاه ایده آل برای آنهاست که هر دوی آن در کاهو فراهم است. در اوایل کشت بر روی گیاه علائمی مشابه علائم آفات دیگر رویت می شود که برای آنکه مطمئن شویم خسارت این آفت است باید دنبال آثارشان که همان ردپای لزج مانندی از خود بجا می گذارد این مسیر توسط مخاط ترشح شده توسطشان هنگام حرکت در 0.60گیاه نمایان است این مسیر ها وحتی زمانی که خشک هستند نیز معمولا ظاهری نقره ای دارند.از بین بردن هر پناهگاهی که حلزون ها وراب ها در آن پناه می گیرند . کنترل میکانیکی برای آنها بسیار کنترل صحیح اما وقت گیر است اما بهترین راه است این امر به طور منظم ، روزانه یا هفتگی خیلی موثراست. کنترل علف هرز که که جزء پناهگاه این آفت هستند.

ایجاد موانع بکمک پودر دیاتومه، بصورت نواری شکل این پودرهارا در بین ردیفها میریزیم تا حلزون و راب ها را کنترل کنند.

خاک دیاتومه چگونه باعث کنترل آفات می شود :

نحوه ی اثر گذاری خاک دیاتومه این صورت است که این خاک به بدن آفات (حلزون ، راب ) می چسبد . ذرات خاک دیاتومه حاوی حفرات ریزی هستند که توانایی جذب مولکول های موم اپیکوتیکول حشرات دارند. لذا هنگام تماس با لایه کوتیکول را جذب کرده ،به مقدار کمی ایجاد خراش برروی سطح کوتیکول می گردد و این خراش خود باعث از دست دادن رطوب  ومواد مایع بدن آفت می شود و مرگ حشره بر اثر از دست دادن آب بدن ایجاد می شود  

مبارزه شیمیایی :متالدهاید آریا شیمی

 

بوته میری

 

 

عامل این بیماری قارچ های پیتیوم (Pythium )، فیتوفترا ( phytophtora  SPP)، ریزوکتونیا ( Rhizoctonia  solani)

این بیماری انتشار جهانی دارد و موجب پوسیدگی بذر ،مرگ گیاهچه ،پوسیدگی نرم اندام های ذخیره ای و پوسیدگی ریشه میگردد این بیماری اغلب در گلخانه ها شایع است که توسط قارچ های خاکزی نام برده ایجاد می شود و این گونه قارچ ها دارای دامنه میزبانی فراوانی هستند و ماندگاری زیادی در خاک دارند این عامل بیماری برروی بقایای گیاهی ویا علف های هرز زنده می مانند این اتفاق اغلب در خاک هایی که دارای رطوبت بالا و بدون زهکشی ویا ضعیف و فشرده هستند اتفاق می افتد این بیماری بیشتر در گلخانه ها به علت رطوبت بالا و نداشتن آیش و کشت پی درپی این کشت انجام میشود دیده می شود . این بیماری در تمام مراحل رشد گیاه خسارت زا است اما بیشتر خود را در مرحله ی گیاهچگی گیاه نشان میدهد زمانی که نشاء از خزانه به گلخانه ویا زمین انتقال می یابد خسارت نمایان می شود زیرا در این زمان بدلیل اینکه گیاه در این مرحله 2تا3 بار در معرض آبیاری قرار میگیرد رطوبت بالا رفته و شرایط را برای رشد و تکثیر قارچ بیماری زا محیا می شود .علائم این بیماری به صورت پوسیدگی در منطقه ی و باریک تر شدن ساقه ظاهر می شوند که این امر سبب انسداد آوندها می شوند و گیاه نمی تواند مواد غذایی خود را به سایر مناطق گیاه انتقال دهد این عامل بر تمام قسمت های گیاه  تاثیر می گذارداین عامل باعث له و پوسیدگی گیاه نیز می شود این باکتری برروی ساقه ها ، لکه های آبکی و سوختکی از خود بجا می گذارند رنگ برگ ها شروع به روشن شدن می کنند و سپس بافتها سوخته ای شکل می شوند که این امر نیز نشانه ی مرگ گیاه است البته حشرات آفت ریشه می توانند باعث این بیماری شوند زیرا با ایجاد زخم بر روی ریشه  راه ورود این عامل بیماری را به گیاه باز می کنند  .

پیشگیری و کنترل :

انتخاب ارقام مقاوم

کنترل میزان آبیاری و رطوبت

خاک مناسب و افزایش زهکش

جلوگیری تماس گیاه با خاک به کمک مالچ

تنظیم فاصله بوته ها بدلیل افزایش جریان هوا وکاهش رطوبت

استفاده از کودهای مناسب گیاه و تقویت ریشه و مقاوم کردن گیاه در برابر بیماری ها

ضدعفونی کردن خاک های آلوده

حذف علف های هرز

کنترل شیمیایی : یونیفورم ،میشوکاپ ، ریدومیل (متالاکسیل مانکوزب)، اکسی کلرومس ، ، تاپسان ، ،آزوکستر،رورال (کاربندازیم ) ،بوسکالید ،فوزیتل آلومینیوم

 

تورم رگبرگ کاهو :

یک ویروس خاکزاد است و انتقالش به گیاه کاهو به وسیله قارچ Olpidium brassicae انجام میشود این قارچ  برای مدتهای طولانی در خاک زنده می مانند .زئوسپورهای قارچ که به ویروس آلوده هستند ، در آب موجود در خاک شنا کرده وخود را به ریشه کاهو می رسانند و به آن میچسبند زئوسپورها سلول های سطحی ریشه را آلوده کرده و در آنها تکثیر می شوند با وجود اینکه تکثیر این قارچ در سلول های ریشه به این سلولها آسیبی نمی رسانند امابا انتقال این ویروس سبب بیماری در گیاه می شود . بیماری به همراه خاک وآب آلوده منتقل می یابد وپس از گذشت 8روز از کشت نشاءدر خاک آلوده نشاء به ویروس آلوده می شود وعلائم پس از گذشت 18روز از بروز آلودگی ظاهر می شود . علائم بیماری در آب وهوای خنک (دمای کمتراز 16تا20 درجه سیلسیوس )به شدت توسعه می یابد دمای بیش از 22 درجه سیلسیوس اغلب از پیشروی علائم جلوگیری می کند .از انجا که  Olpidium brassicae اسپورانژیوم های مقاوم و استراحتی در خاک تولید می کنند، می توان انتظار داشت که این ویروس ها حتی در نبودن بوته های کاهو نیز تا سالها در خاک بمانند

کنترل و پیشگیری:

کشت ار قام مقاوم

جابجایی تاریخ انتقال نشاه  (در زمان گرم)

تناوب زراعی (درست است که جلو گیر  نمی کند اما کاهش می دهد )

حذف علف های هرز 

 

 

سفیدک پودری :

نام علمی :Erysiphe Cichoracearum 

 

عامل قارچی بیماری سفیدک پودری  قارچ ی است بنام قارچ Erysiphe Cichoracearum است علائم این بیماری در اوایل ظهور بیشتر در برگ های جوان خود را نمایان می کند یکی ازعلائم وجود این بیماری وجود لکه های سفید و یا خاکستری رنگ برروی سطوخ داخلی و خارجی برگ است که در طول زمان این لکه ها به لکه های قهوهای رنگ تبدیل می شود  . این عامل برروی ارقام بنفش لکه های ابتدایی ممکن است خاکستری تر و مرطوب بنظر برسد .زمانی که شرایط مرطوب شود قارچها از روزنه های برگی بیرون می آیند و بصورت لکه های سفید ظاهرشده ،که این لکه های سفید تولید شده توسط این قارچ ها،همانند کپک ها ،بصورت پودری برروی سطح وزیر سطح وجود دارد .آب هوای بسیار مرطوب ودر محدوده ی دمایی18 تا25 درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد .استفاده از کودهای ازته باعث تشدید این بیماری می شود این بیماری با کمک باد و حتی تکان دادن گیاه انتشار پیدا می کند . زمستان گذرانی این عامل بیماری برروی بقایایی گیاهان آلوده برروی سطح خاک زمستان گذرانی می کند .

پیشگیری و کنترل شیمیایی:

استفاده از آبیاری قطره ای به دلیل کنترل رطوبت

کاشت ارقام مقاوم

متراکم نبودن ردیف ها بابت تهویه و نبودن رطوبت

تناوب زراعی با گیاهان غیر میزبان

جمع آوری بقایای گیاهی بعداز کشت

استفاده از بردوفیکس در تمام مراحل کشت

کنترل علفهای هرز

-ضد عفونی بذرها قبل از کشت با نسبت 10 درهزار

-ضد عفونی خاک بلافاصله بعداز کشت همراه آب آبیاردی با نسبت 10در هزار

-سم پاشی هنگام جوانه زنی و باز شدن اولین برگها با نسبت 5 درهزار

-سم پاشی در صورت اولین علائم بیماری و تکرار آن با فاصله 2 هفته درمیان با نسبت 5 در هزار

کنترل شیمیایی : بردو فیکس،مانکوزب،توپاس

 

سفیدک دروغین

 نام علمی : Lettuca Downy Mildew

 

بیماری سفیدک دروغی(داخلی ویا کرکی)با نام علمی Lettuca Downy Mildewاست . یکی از بیماری های مهم در گیاهان است که توسط شبه قارچ انگل اجباری Bremia Lactucae ایجاد می شود . عامل این بیماری ایجاد لکه های زرد کم رنگ و کپک مانندی به صورت زاویه دار در محل رگبرگ اصلی و درقسمت رویی برگ های مسن ایجاد می نماید که بتدریج لکه های قهوهای  می شوند و سپس این ناحیه آلوده شده از بین می رود .این عوامل شبه قارچی د گیاهان مختلف می توانند خسارت های شدیدی به بار بیاورند . بیماری سفیدک دروغی در بعضی موارد ممکن است علائم بسیار نزدیکی با علائم سفیدک پودری از خود نشان دهد .یکی از علائم بارزی که در سفیدک پودری وجود دارد لکه هایی است با پوشش سفیدرنگ و پودری شکل است که این پوشش سفید رنگ به مرور تغییررنگ داده و به رنگ خاکستری متمایل می شود.اما علائم سفیدک داخلی ممکن است کمی گمراه کننده باشد که این علائم بسیار شبیه به نشانه های کمبود عناصرغذایی ویا ویروس وبا این بیماری و کمبودها  اشتباه گرفته می شود . برگ های جوان حساسیت زیادی به این بیماری از خود نشان می دهد .

پیشگیری و کنترل :

-کنترل رطوبت

-کنترل علفهای هرز

-کنترل ناقلین و تمام مواردی که دربیماری پودری انجام میدهند.

کنترل شیمیایی: کاپیتان ،اکسی کلرومس ، توپاس،مانب ، فوستیل آل ، متالاکسیل ، مانکوزب

 

لکه برگی باکتریایی کاهو

نام علمی :(Lettuca Bacterial  Leaf Spot) 

 

عامل بیماری Xanthomonas Campestris  است که بطور معمول علائم این بیماری برروی گیاهن ویا برگ های مسن دیده می شود . ازعلائم اولیه این بیماری می توان به لکه های آب سوخته ، زاویه دار و کوچک به اندازه شش میلی متر می توان اشاره کرد و از نظر ظاهری گیاه  ظاهری خشک و کاغذی پیدا می کند . این بیماری باعث کاهش سایز کاهو نمی شود اما وجود لکه ها برروی گیاه ظاهر گیاه را غیر نرمال کرده و بازار پسندی گیاه  را از بین می برد از عواملی که باعث رشد عامل بیماری می شوند ،رطوبت بالا و همچنین دمای بالای  28 درجه سانتی گراد نام برد عامل انتقال این بیماری باران و آبیاری بارانی است زیرا قطرات اب می توانند براحتی ناقل باشند و بیماری را براحتی از بوته ای به بوته ی دیگر انتقال دهند .عامل این بیماری علاوه بر زمستان گذرانی روی بقایای گیاهی، میتواند می توان در داخل بذور آلوده باقی مانده و با کشت مجدد، باعث آلودگی محصولات جدید شود بدلیل این که این بیماری بذر زاد است توصیه می شود که حتما از بذور استاندارد استفاده شود هر چند تا به امروز هیچ روش موثری برای شناسایی عوامل بیماری زا برروی بذرها و اطمینان از عدم لکه برگی باکتریایی وجود ندارد .  

پیشگیری و کنترل :

-کشت  با آبیاری قطره ای

-کاهش رطوبت سطح برگها (اجتناب از غبارپاشی)

-کاهش رطوبت با کمک فاصله دهی بین ردیف ها و گیاهان  

-کشت بذرهای استاندار

-تناوب زراعی با گیاهان غیر میزبان

-بهداشت زراعی (جمع آوری گیاهان آلوده و انهدام آنها)

-کنترل علف های هرز

-کنترل مکانیکی (جمع آوری گیاهان آلوده قبل از انتشار )

-آبیاری در صبح یا اوایل روز

-تغذیه گیاهان با کودهای حاوی کلسیم  

 کنترل شیمیایی :اکسی کلرومس(میشوکاپ)،بردوفیکس

 

کپک خاکستری

نام علمی :(Botrytis cinerea)

 

Botrytis cinerea یکی از مخرب ترین و مهمترین بیماری اقتصادی است . این بیماری در گلخانه ی کاهو ایجاد خسارت بالایی می کند علت نام گذاری این بیماری به نام بیماری کپک خاکستری نامیده میشود بدلیل اینکه هاگ ها ی(پاتوژن ) فراوانی برروی قسمت آلوده تولید می کنندکه این عمل باعث وجودعلائمی شامل پوسیدگی خیس و نرم بودن  است .  این بیماری طیف وسیعی از محصولات اعم از کاهو گوجه فرنگی و ... را میزبان خود قرار می دهند این بیماری تقریبا تمام قسمتهای گیاه به ویژه بافتهای حساس ،زخم ها و حتی بافتهای پیر و مرده را در صورت وجود رطوبت آلوده می کنداین بیماری می تواند گیاهان را دقیقا از مرحله گیاهچگی آلوده کند وسپس باعث مردگ شود .در شرایط مرطوب این کپک ها از خاکستری تغییر رنگ داده وتا قهوه ای تیره انجام می شود هاگ ها می توانند برروی برگهای جوان ایجاد خسارت کنند . این بیماری بیشتر بر گیاهانی که اغلب در سایبان های و در قسمتهای متراکم رخ می دهد این بیماری بدلیل شکل تهاجمی که دارد بهتراز که بقایای گیاهی سریع جمع شود تا از انتشار بیماری جلوگیری کنیم .

 پیشگیری و کنترل:

جریان هوا و کم کردن رطوبت

کنترل مکانیکی (جاسازی و معدوم کردن گیاهان آلوده )

بهداشت مرزعه ویا گلخانه

استفاده بذرهای استاندارد و عاری از بیماری

 استفاده از آبیاری قطره ای

کنترل شیمیایی :بردوفیکس، مانکوزب، کاربندازیم ، کاپیتان

 

پژمردگی فوزاریومی

نام علمی :Fusarium Oxysporum

 

 

پژمردگی فوزاریومی یا بوته میری یکی از بیماری های قارچی است که بیشتر در مناطق خشک ونیمه خشک (دمای بالاتراز 24 درجه سانتی گراد) خود را نمایان می کند این بیماری باعث پژمردگی آوندی در خانواده کدوئیان می شود.گونه های مختلفی از این بیماری در دنیا وجود دارد که البته درایران گونه ی Fusarium Oxysporum  دارای اهمیت بیشتری است فعالیت قارچ فوزاریوم مدت زمان طولانی به صورت کلامیدوسپور(غیر جنسی )  در خاک زندگی می کند و به ریشه ها نفوذ می کند ودر بافتهای آون چوبی گیاه کسترش می یابد ،درآوندهای چوبی کولونیزه می شود و با فعالیت خود باعث انسداد آوندی در گیاه شده و آوند چوبی را از بین می برد و به گیاه خسارت(زردی و پژمردگی ) وارد می کند این بیماری در تمامی مراحل رشد گیاه خصوصا در مرحله گیاهچگی ویا زمان رساندن بیمه باعث خشارت می شود .زمانی که این قارچ شروع به فعالیت می کند برگها شروع به تغییر رنگ می کند و باعث خشکی برگ و دمبرگ می شوند البته ساقه گیاه نیز خود هم دچار تغییر رنگ و خشکی نیز می شود این بیماری در زمان جوانی بوته به ریشه گیاه حمله می کند وپس از ورود میسلیوم قارچ به ریشه و انتقال از طریق آوندهابه بافت های مختلف گیاه ،کل گیاه را درگیر می کند و باعث محدود کردن جذب آب و موادغذایی گیاه می شود و از این رو باعث پژمردگی و در نهایت مرگ گیاه می شود این عمل در کل باعث کندی رشد در گیاه نیز می شود در گیاههان حساس این علائم پس از 3تا5 روز نمایان می شود و درارقام مقاوم 11تا16 روز زمان می برد تا آلودگی با چشم غیر مسلط دیده شود .علائم این بیماری کوتولگی گیاه ، زردی وکمرنگی برگها ،پژمردگی، مرگ گیاه (بتدریج از پایه ساقه به سمت بالا )، رگه های تیره در بافت آوندی ریشه و ساقه های تحتانی دیده می شود .

کنترل و  مبارزه :

از کودهای کاملا پوسیده استفاده شود .

بهداشت مزرعه ویا گلخانه ها ( جمع آوردی گیاهان آلوده همرااه با خاک اطراف بوته و خارج کرده آنها از محیط کشت ضد عفونی ادوات کشاورزی  )

تنظیم مقدار و تایم آبیاری

استفاده از بذرهای ضد عفونی شده

کنترل حشرات ناقل

کنترل علف های هرز 

 استفاده از ارقام مقاوم

کنترل شیمیایی : کاربندازیم ،تیوفانات(تاپسان ) به همراه آ آبیاری ، متیل بروماید

 

آنتراکنوز :

نام علمی :Microdochium Panattoninum

 

بیماری آنتراکنوز کاهو به نام های دیگری ازجمله لکه غربالی و لکه حلقوی کاهو شناخته می شوداین بیماری تنها مختص گیاه کاهو است وبر روی گیاهان دیگر تاثیری نمی گذاردوعلائم و نشانه های اولیه این بیماری برروی برگهای خارجی گیاه به شکل نقاط آبسوخته و کوچک به اندازه سه میلی متر دیده می شود .این بیماری بیشتر در طول رگبرگ های میانی، سطح خارجی برگ و برگ های پایینی گیاه نمایان می شود و با ادامه آلودگی ، لکه ها بصورت نا منظم گسترش یافته و به رنگ قهوه ای یا کرم در می آیند درآب و هوای خنک و مرطوب ، توده قارچی سفید یا خاکستری رنگ در مرکز لکه ها دیده می شود . در نهایت قسمت های میانی لکه های بزرگ از برگ جدا شده و ظاهری غربالی به گیاه می دهند . عامل این بیماری قارچی است بنام Microdochium Panattoninum  این بیماری در شرایط آب و هوایی مرطوب و محدوده دمای19تا23درجه سانتی گراد(به مدت تقریباطولانی ) رشد عامل بیماری را سرعت می بخشد. این قارچ به مدت 4 سال در بقایای گیاهی داخل خاک زمستان گذرانی می کند این بیماری در اثر آبیاری بصورت پاششی و یا بارانی می تواند گسترش یابد .این بیماری نیز بذرزاد است و با بذر به نسل بعدی منتقل می شود . از آبیاری قطره ای بجای آبیاری بارانی استفاده کنید .در روزهایی که رطوبت هوا زیاد است وهوا خنک است آبیادی را محدودکنیم .در روزهایی که رطوبت هوا زیاداست بهتراست در شب آبیاری انجام نشود .آبیاری درروزبه دلیل آنکه رطوبت کم می شود به کمک دما باعث خشک شدن سریع برگ ها می شود بیماری گسترش نمی یابد تمام ارقام کاهو حساسیت بیشتری به این بیماری از خود نشان می دهند .نکته مهم اینجاست که در کاهو رسمی برگهای بیرونی تر وپیرتر بیشتر مستعد بیماری هستند اما در کاهو پیچ ها بیماری ممکن است در برگهای خارجی تر (بالغترین)شایع تر باشد به این دلیل است که در کاهو پیچ برگ های جوان تر تحت حفاظت برگهای پیرتر قرار دارند

پیشگیری و کنترل :

-تناوب زراعی با گیاهان غیر میزبان

- شخم عمیق خاک وآیش

-استفاده از کشت مخلوط با گیاهان غیر میزبان

-بهداشت رزاعی

-تغذیه و رسیدگی به گیاه

-کنترل علف هرز بخصوص کاهوی وحشی (Lactuca serriola)

-کشت بذر و نشاء عاری از بیماری

کنترل شیمیایی:مانکوزب،اکسی کلرو مس،تیوفانات متیل (توپسین)، بردوفیکس و هر سمومی که بر پایه ی مسی باشد 

 

   معرفی انواع کاهو      

                        آیسبرگ                                       چینی                                                        رومانی                                  برگی                       باترهد                                                        

معرفی انواع کاهو

معرفی ارقام کاهو(رومن یا رومانویا رسمی )

فردوس، سیاهو،

لوتوس ، ماکسیموس، اگروتیپ ،ان سوانتس،

Cos  Parrislsland

کاهو چینی  هیرو

کاهو چینی           Yureka

کاهوی فرانسوی

کاهوی کاسنی

کاهوی لیتل جم

معرفی ارقام کاهو پیچ ویا آیسبرگ :

فریگوس ،اورست 1، اورست 2،  مهرگان 48 ،مهرگان 44، گرمسیر و گرمسیر2

 رایدر پلاس ،کارتاگونووا، ساهارا ، رایدر ، موهاک ، گریزلی ،دنور

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *